Skip to main content

Algemene vragen

Hoeveel km mag een hond van 8 maanden lopen?
Het is een labradoedel. Hoeveel km is verantwoord? Ik wil naar een vriend in een dorpje hier naast, ongeveer 3km, En dan weer terug na 2 uurtjes?
De Universiteit van Utrecht heeft een richtlijn opgesteld over hoe lang een jonge hond uitgelaten mag worden en wel: aantal maanden leeftijd x 5 minuten.
Een jonge hond van 4 maanden oud mag dus zonder lichamelijke gevolgen 20 minuten achteer lopen. Dit mag wel een paar keer per dag herhaald worden. Dit advies is opgesteld met als doel heup- /gewrichts- afwijkingen door verkeer en/of te lang bewegen te voorkomen. Tot de leeftijd van bijna een jaar kunt u deze richtlijn aanhouden.

Waarom heeft mijn hond een schuimbek?
Vanmiddag had mijn hond na een half uur heel intensief spelen een enorme schuimbek. Waarom heeft hij dit en is het slecht?
Het kan ook iets heel onschuldigs zijn. Mijn hond heeft dat ook vaak na enorme inspanning, of als ze weer eens aan planten heeft gezeten die dat veroorzaken. Je hoeft niet meteen naar de dierenarts, tenzij het dier ook andere symptomen vertoont.

Kan een poes ongesteld zijn?
Ja hoor. Hier loopt poes in die periodes met een broek aan. Weliswaar weinig, maar je merkt het aan haar gedrag. Poezen worden krols ongeveer vanaf de leeftijd van 6 maanden. Omdat de krolsheid beïnvloed wordt door de daglichtduur kan er een seizoen effect optreden: uitstel van de eerste krolsheid tot het voorjaar, of vaker krols zijn in voorjaar en zomer. In huis levende katten hebben minder invloed van dit seizoen effect, en kunnen het hele jaar door krols worden.
De verschijnselen bij krolsheid variëren nogal. Soms wordt alleen aanhankelijker gedrag opgemerkt, soms veel en luid miauwen en over de vloer rollen. De uitvloeiing is bij de kat zeer gering en wordt meestal niet opgemerkt. De krolsheid duurt ongeveer 8 dagen. Na 2-3 weken kan de poes echter alweer opnieuw krols worden.

Wij hebben een oude kat met veel klitten in de vacht, wat kun je hier aan doen ?
het diertje naar de trimmer brengen om de vacht weer optimaal te krijgen en daarna grondig bijhouden net kammen. Omdat de kat zo oud is kan hij/zij het allemaal zelf niet meer zo goed, maar klitten kunnen heel pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor de kat dus onderneem actie.

Mijn kat eet altijd hele muizen op, is dit gezond?
Vervolgens neemt hij een muis mee naar huis en gaat hem voor de deur oppeuzelen, echt helemaal!! Soms blijven er wat bloederige orgaantjes over maar dat is ook alles. Op zich geen probleem, tenzij het huismuisje is en zelf gif heeft gegeten. Dat kan de kat dan ook binnenkrijgen. 

Wanneer mag een kitten op volwassen voer? Hij is nu 7 maanden
Volgens mij is het beste om vanaf nu  je kitten  te laten wennen aan volwassen voer. Hiervoor kan je steeds meer volwassenvoer toevoegen aan kittenvoer. Begin met kleine beetjes en dit steeds meer uitbreiden.

Verschilt het karakter tussen een kater en een poes veel?
Zelf heb ik een 12weken oude kater. Hij is egt extreem druk hij sprint de hele dag door de kamer heen en weer en hangt en klimt overal aan. Volgens ons maakt dat niets uit. Jonge katjes zijn nou eenmaal heel druk. Dat is speelsheid, gaat vanzelf weer over. Hou hem af en toe bezig met speeltjes, dan zal hij minder snel de gordijnen in klimmen.