Skip to main content
Medische vragen over uw huisdier?
  • Show all
  • General
  • Media

Kunnen huisdieren kiespijn hebben?

Mensen kunnen zeggen dat ze kiespijn hebben, dieren kunnen dat natuurlijk niet. Je ziet veel aan het gedrag van een dier, maar niet alles.” Uiteraard zijn er meer verschillen. Zo moeten de meeste dieren voor een goede gebitsinspectie onder narcose.

Mijn konijn heeft een ontstoken oog

Als een konijn een oogontsteking heeft, is het belangrijk om het konijn goed te behandelen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oogzalf, bijvoorbeeld die van Beaphar. Deze zalf is op basis van vitamine A. Deze zalf is te gebruiken bij geïrriteerde en beschadigde oogleden of oogbindweefsel.

Onze kat plast ineens in huis

Een poes die plots op de deurmat plast, op bed, in de waswand of op de bank, heeft mogelijk last van een blaasontsteking:

  • De kat heeft pijn bij het plassen, miauwt misschien.
  • De kat plast vaak en doet kleine plasjes.
  • Er zit mogelijk bloed bij de urine.

Stress of ziekte is de meest voorkomende (65%) oorzaak van een blaasontsteking bij de kat.

Honden

Er zijn veel verschillende soorten honden. Als verre afstammeling van de wolf heeft de hond het zover geschopt dat de wolf veelal niet meer te herkennen is in de verschillende rassen. Vooral de diversiteit die je binnen de hondenpopulatie terugziet is indrukwekkend. En dan te bedenken dat zowel de chihuahua als de Duitse Dog uit de wolf zijn ontstaan. Uiteindelijk komt het erop neer dat elk ras zijn specifieke verzorging en omgang heeft. Maar veel zaken gelden voor alle rassen. Een daarvan is dat wij bij Dierenkliniek "Soest" u graag de beste zorg en aandacht bieden. Zo is uw trouwe viervoeter bij ons in goede handen. Meer lezen>>

Katten

Meer dan drie miljoen katten lopen rond in Nederland. Daarvan zijn de meeste kruisingen die we Europese Korthaar noemen. De verschillen in uiterlijk zijn duidelijk, van geheel wit tot geheel zwart, gestreept, gevlekt of met points. Het is allemaal mogelijk binnen de kattenrassen. Eeuwen geleden werden ze gehouden voor het vangen van ongedierte. Nu is dat allang hun dagtaak niet meer, ondanks dat ze het toch niet hebben afgeleerd. Het eigenzinnige hebben ze gecombineerd met het aanhankelijke. Maar wat voor alle katten geldt, een kat is geen kleine hond. Een kat heeft zijn eigen manier van verzorging nodig. Daar zijn wij ons bij Dierenkliniek "Soest" terdege van bewust. Daarom bieden wij katten "kat"-gerichte zorg en aandacht. Zo is uw nieuwsgierige viervoeter bij ons in goede handen. Meer lezen >>

Konijnen

Het konijn is in een vrij groot aantal vormen gedomesticeerd (tot huisdier gekweekt).

Het konijn werd al in de Romeinse tijd gedomesticeerd. Eerst werd het dier gehouden voor het vlees en de vacht, later ook als gezelschapsdier. De Romeinen hielden het konijn in parkjes met hoge muren, de zogenaamde leporaria. Behalve volwassen dieren aten zij ook pasgeboren konijntjes, die als delicatesse werden beschouwd. In middeleeuwse kloosters werd voor het eerst melding gedaan van kleurveranderingen. Pas in het midden van de 19e eeuw werden konijnen ook als hobbydier gehouden, waarbij er speciale konijnententoonstellingen werden gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het konijn een populair gezelschapsdier. Meer lezen >>

U bent welkom

Cavia's

Cavia's (Cavia) of Guinese biggetjes is een geslacht van kleine Zuid-Amerikaanse knaagdieren uit de familie Caviidae. Het zijn geen varkentjes en ze komen niet uit Guinea. Ze worden in bepaalde Zuid-Amerikaanse landen als voedseldier gefokt. In de meeste andere landen zijn ze tamelijk populaire, makkelijk te houden huisdieren.

Een van de opvallendste kenmerken van cavia's die van belang zijn voor hun verzorging, is dat ze net als mensen en de meeste apen omwille van een defect aan het gulonolactone oxidase-gen (GULO-gen) zelf geen vitamine C kunnen aanmaken en dat uit het voedsel moeten krijgen. Hierin wijken ze sterk af van de andere dieren, die hun vitamine C redelijk (bijvoorbeeld: katten en honden) tot zeer goed (onder andere: geiten en leeuwen) zelf kunnen maken uit hun bloedsuiker.

Fretten

Bij fretten wordt het vrouwtje een moer genoemd, het mannetje een ram en de jongen pups.

De paartijd van fretten loopt van maart tot augustus. Een moer is vruchtbaar bij de eerste loopsheid bij ongeveer 9 maanden. Ze werpt na een draagtijd van 42 dagen een nest van gemiddeld 8 haarloze, blinde pups. Na een week begint hun vacht te groeien en na 4 weken zoeken ze de toiletbak op en eten ze vast voedsel. Ook gaan nu hun oogjes open. Met 8-9 weken wisselen ze de melktandjes. Vanaf 8 weken kunnen ze bij de moeder weg.

Het is zinvol het moertje de laatste twee weken van de dracht van extra voer te voorzien, om de groei van de pups en de opbouw van reserves voor latere melkgift niet te belemmeren.

Voor het spenen van de pups kan men ze bijvoederen. Dit is extra belangrijk voor grote worpen, omdat in dat geval de hoeveelheid melk van de moeder niet voldoende is.

Het is ook belangrijk dat moertjes op tijd worden gedekt of gesteriliseerd. Als dit niet gebeurt zullen ze de volledige periode van maart tot augustus loops zijn. Dit kan de kans op beenmergdepressies vergroten door de langdurige loopsheid.

Knaagdieren

De groep knaagdieren is enorm groot. Knaagdieren zijn inmiddels graag gezien als huisdier. Vooral vanwege hun beperkte grootte is in elk huis wel een mooi plaatsje te vinden voor een knaagdierenverblijf. Op onze dierenkliniek krijgen we veel knaagdieren als patiënt. De eerste afspraak is meestal een kennismaking en controle van het net aangekochte dier. Tijdens deze kennismaking krijgt u adviezen over de verzorging van uw knaagdier. Wij vinden het heel belangrijk dat uw diertje gezond is en gezond blijft. Een gezond knaagdier geeft namelijk veel plezier. En aangezien u als eigenaar om uw knaagdier geeft vinden wij het erg belangrijk dat ook een ziek knaagdier de beste zorg krijgt. Uw knagende vriend is bij ons in goede handen. Dierenkliniek Soest.

Vogels

Vogels zijn er letterlijk in alle soorten en maten. In huis worden veelal papegaaiachtigen gehouden, maar ook vinken en sijsjes. Bij Dierenkliniek Soest vinden we vooral kippen en roofvogels. Voor iedere vogelsoort zijn er verschillen in de verzorging en voeding. Daarnaast heeft elke vogelsoort weer zijn eigen problemen en ziekten. En mocht een vogel ziek worden dan is het vaak nodig om snel te handelen. Op de dierenkliniek bieden wij u dan ook de beste zorg. Met uw gevleugelde vriend bent u bij ons in goede handen.

Bijzondere dieren

Onder de bijzondere dieren vallen onder andere de reptielen, wasbeertjes, Stokstaartjes, en  chinchilla’s.

Bijzondere dieren